Deze website maakt gebruik van cookiesKlimhortensia

De klimhortensia oftwel Hydrangea anomala ssp. petiolaris genoemd is beroemd in delen van Noordoost-Azië en Japan. Daar groeit de hortensia over rotsen en bomen. De klimhortensia behoort tot de familie van de Hydrangeaceae. Een klimhortensia heeft een groot ovaal blad dat langs de randen getand is. In de zomer is deze klimplant getoond met grote schermen witte bloemen. De witte bloemen langs de randen springen vallen meteen heel erg op. Ze zijn bacterievrij en bedoeld om insecten te lokken.


Klimhortensia aan de muur

De hortensia groeit ook in de breedte. Je kan een klimhortensia in het begin begeleiden met groeien. Het spreiden van de scheuten door ze te bedekken aan de muur en deze vast te zetten kan het groeien helpen van de hortensia. Op een moment is het niet meer nodig om er naar te kijken, de hortensia regelt de rest.


klimhortensia

Hechtwortels van klimhortensia

De klimhortensia is zelfhechtend. De aanhechting met hechtwortels zal uw muur echter niet kapotmaken. In Scandinavische landen wordt de klimhortensia ook wel als bodem bedekkende plant gebruikt. Let er wel op, dat dit alleen op plaatsen in halfschaduw of schaduw groeit. Een klimhortensia mag dan wel flink hoog en breed uitgroeien, de totale omvang is gemakkelijk in de hand te houden. Het onderhouden van de breedte en hoogte kan door de plant te knippen, dit hangt echter af van het seizoen en waar de plant groeit. Het wegknippen van de mooie bloemschermen na de bloei is niet verplicht. In de winter zijn deze dan juist decoratief als er een laag sneeuw op valt. Wanneer het voorjaar is kunnen de verouderde schermen verwijderd worden.


Bloem van klimhortensia

Klimhortensia bloeit met grote, schermvormige bloemen. Wie dan ook nog een muur gericht op het noorden heeft, vraagt zich dan af hoe die op een mooie manier is te bedekken. Klimhortensia is zo’n struik die al te fel zonlicht schuwt.

De klimhortensia kopen

Een Hortensia kopen doet u natuurlijk bij een goed adres, zodat u zeker weet dat u kwaliteit in huis haalt.


Kan ik de klimhortensia snoeien.

De meeste hortensia’s hebben minimaal onderhoud. Hoe je de hortensia’s knipt is verschillend per seizoen. Het beste is ieder jaar rond maart en april 1/5 de oude takjes weg te halen. Een bloem aan de top kan je afknippen onder de mooie uitgebloeide bloem. De kleur van deze plant verschilt in roze en rood, blauw en wit. Je kan er ook voor kiezen om moeder natuur haar werk te laten doen.

Het houden van planten aan de noord- of oostzijde van de tuin wordt dikwijls als een probleem gezien. Toch zal in de meeste tuinen ook aan deze zijde wel wat zonlicht schijnen.