Deze website maakt gebruik van cookiesVlinderstruik hortensia

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een heester plant uit de helmkruidfamilie die het zeer goed doet op een mooie warme plaats. Het is een niet eisende, rijk bloeiende struik die heel erg bloeit op zachte zandgrond. Vlinderstruiken kun je op natte zware bodems zetten. Stel nou dat je graag wil dat je vlinderstruik erg gaat groeien en ervan wilt genieten, dan zo je het om het jaar rond maart moet snoeien. Jaarlijks snoeien van het vlinderstruik is dus erg belangrijk. Je mag de vlinderstruiken pas snoeien vanaf maart en dat tot eind, dus als het maar niet vriest. Als je de vlinderstruik eerder gaat snoeien dan is er een zeer grote kans dat de struik of groot deel van het plant invriest. In Europa wordt deze struik soort vooral als tuinplant gebruikt. De struik kan een beetje maar niet veel vorst verdragen omdat de plant rond de – 15 kan sterven.

Als je op de zijkant van de takken zijscheuten kunt zien betekend dat dat er de komende maanden mooie takken uit gaan groeien. Als je snoeit moet je wel steeds enkele van de scheuten ook snoeien. Doordat je blijft snoeien word de conditie van de vlinderstruik beter.


vlinderstruik-hortensia

Laag snoeien van een vlinderstruik

Een vlinderstuik groeit op éénjarig hout, als je een mooie gloeiwijze en een goede bloei wilt, is het belangrijk elk voorjaar de struik terug te snoeien. Je kunt het beste alle takjes die ongeveer 30 cm van de grond weghalen. Het beste is boven een zijscheut. Daar komen weer nieuwe takjes uit die dat jaar ook weer zullen bloeien.


Het hoog snoeien van een vlinderstruik

Bent u geen fan van de lage struiken? U kunt er voor kiezen om een hogere struik te nemen, dit bied dan de mogelijkheid voor betere schutting en zullen dan ook elk jaar blijven staan. U moet dan alleen de dunne takjes afknippen die voorafgaand jaar gegroeid zijn. Hierdoor gaat de struik meer groeien. Dit duurt wel wat langer, maar uiteindelijk krijgt u nieuwe scheuten die weer gaan bloeien.


Vlinderstruik kopen

Een vlinderstruik kopen doet u natuurlijk bij een professional, want u wilt natuurlijk dat de plant van een goede kwaliteit is, zodat deze lang mee gaat.


Vlinderstruik niet snoeien

Kiest u ervoor om om het jaar te gaan knippen, dan bloeit de struik eerder. Maar knipt u nooit? Dan zal de struik niet veel meer gaan bloeien in zijn tijd.

De vlinderstruik groeit gemakkelijk. Door niet te snoeien kan de struik meer dan 3 meter worden. Dat word dus al heel snel te groot voor een kleine tuin. Het is een opgroeiende struik als je het dus op de perfecte tijd snoeit, dan zal de struik ieder jaar zeer mooi groeien.